El Noguer

Joaquim Perez i Noguer

Per què les dones encara fumen?

Filed under: General — Joaquim Perez Noguer at 3:29 pm on Dijous, Març 31, 2016

Origen: Per què les dones encara fumen?

Segons el filòsof català, Ramon Alcoberro, la campanya que va dur a terme Bernays estava inspirada en el psicòleg A.A. Brill, que havia fet una peculiar anàlisi psicoanalítica sobre l’hàbit de fumar. Segons Brill, la cigarreta era fonamentalment un símbol fàl·lic, és a dir, un signe de dominació masculina. Si les dones volien ser similars als homes haurien d’aspirar a tenir un penis. Com que no el poden tenir, la cigarreta es convertia en el substitut simbòlic del membre masculí. La idea que es volia transmetre era que si la dona s’igualava a l’home amb l’adquisició d’un cigarret, llavors tindrien els mateixos drets que ells. Naturalment ningú és més lliure pel fet de fumar, però la vinculació entre la sexualitat masculina, l’alliberament femení i fumar va tenir un efecte psicològic de canviar el conjunt d’actituds i creences que en aquella època mantenien les dones sobre el tabac.

Així, el 31 de març del 1929, el dia de Pasqua, Bernays va aconseguir que un bon nombre de noies joves sortissin al carrer fumant cigarretes de la marca Lucky Strike de l’American Tobbacco Corporation. Entre aquestes noies hi havia amigues progressistes del publicista i també sufragistes incitades per unes cartes que Bernays havia enviat prèviament a les organitzacions femenistes americanes amb el següent text: “Dona, defensa els teus drets. Concentra’t a la Cinquena Avinguda de Nova York el diumenge de Pasqua i encén la teva torxa per la llibertat: fuma!”.

Al mateix temps, havia llogat models ben atractives que farien el paper de fumadores atrevides i també havia anticipat a la premsa que les sufragistes farien un acte-sorpresa d’afirmació feminista a Nova York el dia de la festa de Pasqua. Aquell dia, quan els periodistes s’adonaren que els principals carrers del centre de la ciutat estaven plens de noies fumant, el tema es convertí en un bon nombre d’articles de premsa. Cal afegir que moltes noies estaven advertides que quan el periodistes els peguntessin el motiu pel qual s’atrevien a fumar en públic havien de respondre que “encenien la flama de la llibertat”.

[…]

Així el tema de la cigarreta deixà de ser una qüestió de costums per convertir-se en un tema de “drets”. I reconèixer el “dret a fumar en públic” de les dones s’associà a ser una persona de mentalitat progressista i fou una icona de la modernitat feminista. La campanya ver ser un èxit ja que el consum de tabac en les dones es va multiplicar per quatre en un any.

[…]

Per dir-ho simplificadament, les dones fumadores tenen incrustat en el seu ADN el que els pioners de la publicitat van difondre magistralment i que equiparava el tabac a una dieta barata que reduix l’estrès, disminueix la talla i aporta plaer, alliberament, diversió i glamur. En definitiva, doncs, el dia 31 de març podríem conmemorar els 87 anys del dia que les dones van començar a fumar amb una gran celebració: deixant -justament- de fumar, com a acte de llibertat.No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>