El Noguer

Joaquim Perez i Noguer

Com més diner circula més inflació hi ha?

Filed under: Política — Joaquim Perez Noguer at 11:14 pm on Dimarts, Març 4, 2014

Per salvar la banca americana el Banc Central d’EEUU s’ha dedicat a comprar deute als bancs amb un diner que no tenia, sinó que l’ha anat generant. La quantitat de diner nou generat pel Banc Central és molt molt gran, i hauria d’haver generat molta  inflació i no ha sigut així.  Per què ?

La regla de l’economia és molt senzilla, els bens són limitats, per tant si el nombre de bens és el mateix i en un moment donat hi ha el doble de diners, tard o d’hora els bens passaran a costar el doble.

Els experts ho expliquen per dues raons:

  • Els inversors sabien que si aprofitaven el diner nou per fer pujar els preus, el Banc Central deixaria de generar-ne i els bancs caurien.
  • El diner nou no s’ha fet servir per comprar bens directament.

Jo crec que l’efecte de tot aquest diner nou, encara no s’ha notat però que tard o d’hora passarà factura. I que si no es nota encara és perquè tot aquest diner nou ha servit per pagar el forat fet per les hipoteques escombraria, i per tant tot aquest diner nou està en el totxo. Per tat sí que hi ha un bé que ha pujat de preu, i molt, l’habitatge.

Tota aquesta reflexió ha vingut després de veure la proposta de Michael Metcalfe als governs del món ric per a que es dediquin a imprimir diner i així arribar a donar el 0,7% del PIB als països pobres tal com es van comprometre fa molts anys.  Si Amèrica ha pogut imprimir tants dòlars sense efectes inflacionistes, quin inflació pot haver-hi si s’imprimeix una petita quantitat de diners i es dóna a un país pobre perquè se la gastin allà?

YouTube Preview Image

 No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>